top of page
Low Yo Yo StuffCaptain Beefheart
00:00 / 03:38

Synopsis

Tot grote ergenis van burgemeester Stijn Pynseels en diens schepencollege koopt excentrieke kunstenaar Johannes Staes de riante villa ‘Het Mansoen’ op: hun plannen voor de locatie van het nieuwe asielcentrum vallen bij deze per direct in het water. Als dan ook nog blijkt dat Staes er buiten hun weten om asielzoekers in opvangt, staat hij al vanaf dag één in het rood bovenaan op de agenda. “Stijn lost dit wel op”, denkt fiere schoonvader en agent op pensioen Bruno Panders. “Dat doet hij toch altijd.” Van datzelfde is ook Stijns vrouw, Loranne, overtuigt. Ze stelt zich echter vragen bij de workload van Stijn, die wordt er niet minder op: is dit de druppel die de emmer doet overlopen? Hij gedraagt zich de laatste tijd wat vreemd…

Al snel krijgt Staes door zijn sjofele en excentrieke voorkomen en een ietwat ontspoorde passie voor de middeleeuwen de bijnaam ‘Pelgrim’ toebedeeld. Het dorp stelt zich nogal wat vragen bij zijn plotse verschijning. Je kan wel één keer een fles wijn halen bij de nachtwinkel, maar om de twee dagen? En wat dan met die barbiepoppen die hij om de zoveel tijd gaat halen in de speelgoedwinkel van Marjan Depaepe, vrouw van boekhouder Francis Boels? Die laatste krijgt al snel de vraag van Pelgrim of hij diens boekhouding wil verzorgen. Dit kan misschien een kans zijn om uit te vogelen wat hier juist aan de hand is - denkt Boels. Boekhouder van verstand, bakker in hart en nieren.

Nesrine, Rayan en Ra’uf moeten flink wennen aan hun nieuwe stekje. Ze zijn blij met het eten en de bedden die zij krijgen, maar het zint hen niet dat Staes dronken rondparadeert in een lendendoekje en om twee uur ’s nachts luidkeels meebrult met ‘Captain Beefheart’ terwijl hij als een beest rondploetert in de verf. Ze kunnen echter toch niet meteen vertrekken: zo beantwoord je diens gastvrijheid niet.

Het zint enkele dorpsbewoners niet dat “die asielzoekers” beter af zijn - en dat gratis? Arbeider Kevin Geysels, antiquair Gerard Boels en agent Bruno Panders hebben hun nieuwe wekelijkse gespreksstof bij deze ook al weer ontdekt. Ze komen wekelijks samen in de stamkroeg van Roland Van Bambost, grootvader van Jacco. Jacco, die tegenwoordig hand in hand over straat loopt met Floor Pynseels, de dochter van Stijn en Loranne.

De "love birds" krijgen het zwaar te verduren: vader Stijn ontdekt dat Jacco en Floor geregeld naar ‘Het Mansoen’ trekken om daar de geneugten van het liefkozen te ontdekken: Pelgrim weet dit en laat dit toe.“Ze moeten het toch ooit leren? En daarbij - zo poneert hij - hier zijn toch kamers genoeg? Wie wil er nu constant kijken of het slot op de deur zit en of moeder of vader thuis zijn.” De stoppen van Stijn slaan door: hij sleurt Floor op pijnlijke wijze de villa uit en moet het zich ’s anderendaags bekopen: zijn stunt werd gefilmd en staat overal op social media. In een bui van kwetsbaarheid kiest hij voor alcohol en niet voor weinig. Hij wordt uit zijn ambt ontzet en confronteert Pelgrim ermee op de trappen van diens 'Mansoen’. Pelgrim is echter een humanist pur sang: hij biedt Pynseels een slaapplek aan.

Pelgrim introduceert Francis aan Nesrine: deze wonderlijke stilzwijgende Syrische verschijning doet zijn liefde voor het bakken tot ontsteltenis van Marjan weer volop oplaaien. Hij spendeert meer en meer tijd in het Mansoen. Ook Ella Pynseels - de partner van Kevin Geysels - speelt geregeld “quatre mains” met Rayan - een Syrische pianist van conservatoriumniveau. De tijd verstrijkt en tijdens avonden van bakken, piano en een stel goede oude geuzen komt ex-burgemeester Pynseels stilaan op zijn positieven: was hij misschien niet "gehyperfocused", overwerkt, bazig, te veel bezig met juridische rompslomp? Wat als het nu effectief beter is zoals het is? Niemand heeft het hier slecht, hier heerst liefde, passie, gezelligheid, vrijheid, rust, sereniteit - nu ja - buiten die Beefheart en dat schilderen. En die Jacco… het is een langharige sukkel, maar hij lijkt Floor wel blij te maken. Die Pelgrim… hij heeft hier wel allemaal voor gezorgd… op euh … zijn manier.

Marjan stelt Francis - die net zoals Ella ondertussen meer in Het Mansoen zit dan thuis - voor een voldongen feit: hij moet nu kiezen. Zijn antwoord haalt de wereld die zij kende overhoop. Ook Kevin gaat op onderzoek uit… en die “vuile buitenlander” zit met zijn tengels aan zijn vriendinHet wekelijkse gesprek op café krijgt nu een concrete vorm: Stijn zou het oplossen, maar nu keert hij zijn kar.

 

Die Pelgrim maakt alles kapot. Hun leven was perfect voordat die losbol kwam opdagen: zij zullen het dan wel oplossen zeker? Ingefluisterd door alcohol, gewapend en met bivakmutsen op bestormen zij de villa op de nacht die later in het dorp bekend zal staan als 'De Slag Bij Het Mansoen'. Geheel in ridderharnas gehuld en gewapend met verharde stokbroden en pollepels verdedigen Pelgrim, Pynseels en hun entourage het humanisme en gezond boerenverstand. Het zal even duren eer het dorp van deze legendarische slag bekomt. Maar soms, soms moet het even botsen: daaruit komt vooruitgang voort.

bottom of page